Waterbalans

Als de waterbalans klopt, scheelt dat in het onderhoud van uw zwembad en dus in het verbruik van chemicaliën. Maar wanneer is het water in balans?

Het is belangrijk dat u de waterbalans regelmatig checkt: bij binnenbaden het hele jaar door en bij buitenbaden gedurende het zwemseizoen begint en eindigt met een speciale procedure zomer- en winterklaar maken van uw bad.

Chloorgebruik met beleid:

  • Na een druk weekend, bij intensief zwemmen of na een onweersbui heeft het zwemwater tijd nodig om te herstellen. Door een chloorshock – een extra dosis chloor – toe te dienen is het water snel weer optimaal in conditie.
  • Het is belangrijk om elke week uw filter terug te spoelen. Op die manier zorgt u dat de gebonden chloorwaarde en het cyanuurzuurgehalte van het zwemwater niet te hoog wordt. Cyanzuur voorkomt dat chloor snel uitgast en dat is bij warm, zonnig weer extra belangrijk. Maar is cyanuurzuurgehalte te hoog, dan is het chloor niet werkzaam.
  • Door te hoge ph-waarde gaat de kalk in het water vlokken. Het resultaat? Melkachtig zwemwater. Vloeibaar chloor is veel minder sterk geconcentreerd, slechts 15% maximaal. De effectiviteit hiervan neemt snel af en dit vloeibare chloor verhoogt de ph-waarde van het zwemwater.
TOP