Pomp- en Filterinstallaties

Zwembaden zijn er voor uw plezier. Een modern zwembad is dan ook gebouwd op een minimum aan onderhoud. Toch is het verstandig en noodzakelijk om regelmatig aandacht te schenken aan het onderhoud. Een goed onderhouden zwembad blijft niet alleen langer mooi, het behoudt ook beter zijn waarde. Met een afdekking wordt het onderhoud al aanzienlijk minder maar daar houdt het niet bij op.

Haren, blaadjes… Een pomp/filterinstallatie filtert verontreinigingen uit het water. Bij het kiezen van de juiste installatie geldt als gouden regel: hoe groter het bad, des te groter de filter.

Om het zwembadwater in een goede conditie te houden is een degelijke en passende pomp/filterinstallatie van groot belang, de basis van gezond water. De meeste zwembaden worden uitgerust met een zandfilterinstallatie, de meest professionele manier van waterzuivering! Afroming van het oppervlaktevuil door de skimmer (of overloopgoot), reiniging onder hoge druk in het zandfilter en met kracht terug gespoten in het bad door de inspuiter(s). Voor het bepalen van de juiste capaciteit wordt er gerekend met een turnover, deze geeft het aantal uren aan waarin de totale inhoud van het zwembad één keer door het filter dient te gaan. Als vuistregel geldt bij een privé-buitenbad een gewenste turnover van 4 á 5, bij een binnenbad 5 á 6.

Elk zandfilter wordt standaard uitgevoerd met een zogenaamde 6-weg klep. Middels deze klep kunnen de diverse stroming richtingen van de installatie bepaald worden. Standaard wordt er natuurlijk gefilterd, maar met een bepaalde regelmaat dient er teruggespoeld te worden. Middels terugspoelen zorgt u ervoor dat afgezette vuildeeltjes op het zandbed naar de riolering afgevoerd worden. Zo houdt u het filterbed schoon en optimaal voor filtratie. Overige klepstanden slechts sporadisch te gebruiken bij bv. het winterklaar maken of in bedrijf stellen. Instellingen en werkwijzen zijn duidelijk terug te lezen in de meegeleverde handleidingen.

 

TOP